fbpx

Przepis na słodki prezent

PIERNICZKI  na słodkie prezenty 🙂

Osobiście bardzo lubię dawać prezenty zrobione własnoręcznie. Ciasteczka, cukierki lub inne małe coś 😉
Czas poświęcony na wykonanie jest częścią prezentu, naszym wkładem dobrej energii dla osoby którą chcemy obdarować. A jeśli jest to coś do jedzenia – słoiczek konfitur, własnoręcznie zrobiona krówka lub pierniczek – to energia działania wymieszana ze słodyczą jest wyjątkowo przyjemnym prezentem.

Podzielę się swoim ulubionym przepisem, który zawsze wychodzi:

4,5 szklanki mąki 

0,5 szklanki mielonych migdałów 

1 szklanki cukru pudru 

2 jajka 

1,5 kostki masła (300g) – nie topimy masła!

przyprawa do piernika: po 1 łyżeczce cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków, pieprz czarny – opcjonalnie

2 łyżki miodu 

2 proszku do pieczenia 

piec w 180′ C,  czas: 10 -12  min.

Składniki suche – mąka, cukier, migdały, przyprawę, proszek do pieczenia – mieszamy w misce. Dodajemy pozostałe – jajka, masło (nie z lodówki), miód – wyrabiamy ciasto (mąka pszenna wymaga wyrobienia minimum 7 minut).
Ciasto dzielimy i po kawałku rozwałkowujemy. Wykrawamy pierniczki: serduszka, gwiazdki, mikołaje, choinki – co tylko chcemy 🙂
Pieczemy partiami. Dekorujemy lukrem, cukierkami lub orzechami – co tylko nam się zamarzy J

W wersji bezglutenowej proponuję wymieszać mąkę kukurydzianą i ryżową w równych proporcjach.

 

Smacznego !

Acha, oczywiście przynosimy pierniczki również na jogę! 🙂

 

Autorka: Adrianna Suska